Be.Eco

EKOLOGICZNE ŚWIĘTA? TO PROSTE

EKOLOGICZNE ŚWIĘTA? TO PROSTE!

Grudzień wielu z nas kojarzy się  z przygotowaniami do świąt oraz przedświątecznym szaleństwem zakupowym. To niestety także czas w roku, w którym konsumpcja sięga najwyższego poziomu, a ilość wytwarzanych odpadów gwałtownie rośnie.

Dlatego warto zrobić rachunek sumienia i zaplanować święta rozważnie, w duchu idei zero waste, aby uniknąć niepotrzebnego i szkodliwego marnotrawstwa. 

„Zero waste” to pojęcie, które weszło już na stałe do języka potocznego. Dosłownie oznacza – „zero marnowania”. Istnieje wiele sposobów na zminimalizowanie ilości odpadów, jednym z nich jest mądre planowanie.

Oto kilka rad jak zaplanować eko święta:  

Po pierwsze skorzystaj z tego co już masz. Ponowne wykorzystanie przedmiotów, w tym opakowań, ozdób, ale także nieużywanych przedmiotów, które nam już nie służą, a które mamy w domu jest kwintesencją zasady „zero waste”.

PREZENTY
Dokładnie przemyśl co chcesz i komu podarować. Ekologiczny prezent powinien nie tylko być w dobrym guście i podobać się osobie obdarowanej, ale także być funkcjonalny, wykonany z biodegradowalnych materiałów. Warto też trzymać się zasady, że dobry prezent to taki, który sami chętnie byśmy otrzymali, podarowany od serca, ale także pomysłowy i  w miarę możliwości wykonany własnoręcznie. Prezenty DIY są zawsze wyjątkowe i na długo pozostają w pamięci obdarowanego.
Liczba opcji dla takiego podarunku jest  nieograniczona, może to być kartka z życzeniami, ramka ze zdjęciem, a nawet wiersz, czy rysunek własnego autorstwa.

Jeśli nie czujesz się na siłach, nie potrafisz samemu wykonać  upominek to postaw na rękodzieło lokalnych artystów. W ten sposób wspierasz niezależnych twórców, a jednocześnie redukujesz ślad węglowy związany z transportem na duże odległości.

Oto przykładowa  lista pomysłów na ciekawy eko prezent:
⦁ rośliny doniczkowe  
⦁ naturalne kosmetyki takie jak ręcznie robione mydła czy peelingi
⦁ świece zapachowe z wosku sojowego lub pszczelego
⦁ kubek termiczny – doskonała opcja dla osoby, która lubi wypić gorący napój w drodze do szkoły lub pracy
⦁ chusteczki wielorazowe lub woskowijki do przechowywania żywności
⦁ książki – szczególnie w wersji ebooków lub audiobooków
⦁ lokalne przysmaki – naturalne miody, słodycze, zimowe konfitury, pierniki, ciasteczka upieczone i zdobione ręcznie
⦁ drewniane lub bambusowe zamienniki domowych przyborów – podstawki pod kubki i garnki, słomki, sztućce, szczoteczki do zębów, grzebienie i szczotki do włosów, a także naturalne torby na pieczywo, owoce i warzywa, wielorazowe płatki kosmetyczne, lniane gąbki do ciała itp.
⦁ vouchery, bilety do kina, teatru, na mecz bądź koncert, zorganizowanie ciekawych aktywności takich jak zajęcia fitness czy artystyczne, jazda konna, kurs językowy lub kurs gotowania, albo dobrze zaplanowany weekendowy pobyt poza miastem!

OPAKOWANIA

Pakowanie prezentów to kolejne eko wyzwanie, gdyż opakowania generują dużą ilość nadmiarowych śmieci. Zwykły papier prezentowy zaklejony plastikową taśmą klejącą zdecydowanie nie wpasowuje się w ekologiczny charakter świąt.
Przede wszystkim warto zastanowić się, czy prezent trzeba dodatkowo pakować. Być może wystarczy przewiązać go kokardką, dołączyć liścik dla obdarowywanej osoby i przyozdobić gałązką choinki. Można także skorzystać ze zwykłego, biodegradowalnego papieru lub kawałka materiału, a taśmę zastąpić sznurkiem.

Można ewentualnie rozważyć, któreś z poniższych rozwiązań i zastosować:
⦁ torebki papierowe – mogą być wykonane z recyklingowego papieru lub używane już wcześniej i wykorzystane ponownie 
⦁ kartonowy box (na przykład po butach), obwiązany jutą lub dekoracyjną wstążką z naturalnego materiału
⦁ stylowy woreczek z bawełny (można go uszyć z tzw. resztek, czy ścinek)
⦁ szklane pudełeczko ze słoiczka, zdobione sznurkiem
⦁ owinięcie prezentu materiałem techniką japońską w stylu zero waste – furoshiki (jest to materiał, o różnych rozmiarach, służący w Japonii tradycyjnie do owijania, pakowania i przenoszenia różnego rodzaju przedmiotów)

ZAKUPY

Planując święta powinniśmy dokładnie przemyśleć i zweryfikować listę zakupów żywieniowych. Jeśli obchodzimy święta w mniejszym gronie, przygotujmy takie porcje, jakie uda się zjeść. Warto zastanowić się nad tym, co tak naprawdę nam smakuje. Jeżeli nikt z domowników lub gości nie przepada za świątecznym karpiem, kutią bądź makowcem – śmiało podajmy coś innego!

Jak nie marnować jedzenia na święta?

⦁ Sprawdź jakie produkty, zapasy, przyprawy masz w domu
⦁ Kupuj tylko tyle ile potrzebujesz, nie kupuj na zapas, sprawdzaj datę przydatności do spożycia
⦁ Wybieraj produkty od lokalnych producentów, kupuj ryby z certfikatem MSC, ograniczaj spożycie mięsa – święta to dobry czas, aby delektować się potrawami jarskimi
⦁ To co zostanie podziel na mniejsze porcje, przechowuj w lodówce, zamrażaj, wekuj (na przykład zupę świąteczną)
⦁ Podziel się z potrzebującymi – zanieś nadmiarową, ale świeżą żywność do lokalnej jadłodzielni lub domu pomocy (dobrze opakowaną, z zaznaczoną datą wytworzenia opisanym składem)
⦁ Skorzystaj z internetowej aplikacje ułatwiającej niemarnowanie jedzenia, umożliwiającej sprzedawanie nadwyżek lub dzielenie się jedzeniem stosując tzw. foodsharing.

POMYSŁY NA ŚWIĄTECZNE POTRAWY

Magię świąt tworzy niepowtarzalna atmosfera spotkań świątecznych oraz tradycje. Budują ją smaki, zapachy świątecznych potraw.  

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na potrawy  świąteczne  to  zapraszamy do skorzystania z pomysłów przygotowanych przez ambasadorkę i ekspertkę programu Be.Eco Annę Danylczenko, zebranych w stylowym e-booku.

Znajdziecie tu kompletne, niesamowite i proste przepisy na:

  • Śledzia po kaszubsku
  • Pieczarki korzenne z żurawiną i czerwoną cebulą
  • Rybę po grecku
  • Kapustę wigilijną
  • Karpia wigilijnego
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Kompot z suszu+ ŚWIĄTECZNE PRZEPYSZNE SŁODKIE BONUSY

MENU ŚWIĄTECZNE Z LISTĄ ZAKUPÓW  – DO POBRANIA TUTAJ

DEKORACJE ŚWIĄTECZNE

Nieodzownym elementem świąt są także ozdoby i świąteczne dekoracje, które niestety zawierają dużo plastiku i szkodliwego brokatu. 

Szykując się do świąt w duchu eko stosujcie się do  zasadę 4R: refuse (nie kupuj, odmawiaj), reuse (użyj ponownie), reduce (ograniczaj) i recycle (przetwarzaj). Ozdoby i dekoracje, również te ekologiczne warto wykorzystywać powtórnie, zamiast je wyrzucać!

Warto też zrezygnować ze sztucznych choinek i plastikowych bombek na rzecz ozdób eko, wykonanych z naturalnych materiałów. Ich samodzielne przygotowanie przynosi wiele radości i satysfakcji. Można wykorzystać do tego materiały naturalne z lasu, pola i ogrodu: gałęzie, patyki, szyszki i orzechy, liście, słomę, a także suszone owoce (np. pomarańcze, jagody) oraz przyprawy i wypieki (laski cynamonu, goździki, domowe pierniki).

Do wykonania takich ozdób świetnie nadają się tzw. surowce wtórne, takie jak: gazety, słoiki, butelki, kartonowe pudła i tektura.

Oto kilka ciekawych pomysłów do wykorzystania:

choinka z patyków

wycinane papierowe gwiazdki

szopka z książki przeznaczonej na makulaturę

renifery z korków po winie

 

Podsumowując – święta w duchu zero waste to czas bez produkowania ton śmieci, plastikowych opakowań i marnowania jedzenia. To przede wszystkim naturalne ozdoby, choinka DIY, rozsądne gotowanie i przemyślane prezenty!

Sprawmy, by święta 2022 były inne – w zgodzie z naturą. Zadbajmy o to, co najważniejsze – bliskie relacje i ciepłe wspomnienia przy wspólnym stole.

Radosnych eko świąt! 

Warto zajrzeć tu po więcej inspiracji:
https://bookbook-kreatywnie.pl/2020/11/05/jak-zrobic-choinke-z-galazek/
https://dziecisawazne.pl/10-pomyslow-ozdoby-swiateczne-wersji-eko