Webinar "Wprowadzenie do zjawiska dezinformacji – jak rozpoznać manipulacje wokół klimatu" już na bezpłatnej platformie edukacyjnej Be. Eco!
Opinia jednej z uczestniczek:
“Tematyka webinaru była niezwykle interesująca. Panie prelegentki w jasny i przystępny sposób przekazały wiedzę na temat dezinformacji.”
Spotkanie wprowadza uczestników w mechanizmy tworzenia i rozpowszechniania fałszywych informacji – zarówno ogólnie, jak i w kontekście zmiany klimatu. Oglądający zgłębią przyczyny, cele i skutki dezinformacji, a także najczęstsze narracje i techniki manipulacji wykorzystywane w przekazach o klimacie.
Webinar to minimum niezbędnej teorii i maksimum praktycznych rozwiązań, które ułatwią zaplanowanie i przeprowadzenie nowatorskich działań z uczniami.
Spotkanie ma praktyczny charakter – poprzez quiz i ćwiczenia uczestnicy nauczą się rozpoznawać różne formy dezinformacji klimatycznej oraz analizować przykłady propagandy i manipulacji medialnej. Zdobyta wiedza pomoże im krytycznie oceniać informacje i świadomie reagować na nieprawdziwe przekazy.
Nasze ekspertki przygotowały dla uczestników i uczestniczek platformy Be. Eco zestaw bezpłatnych materiałów dydaktycznych „Nie daj się nabrać! Fakty i mity o klimacie naszej planety”. Są to scenariusze lekcji wraz z kartami pracy opracowane dla czterech grup wiekowych (klasy 1-3, 4-6 i 7-8 w szkołach podstawowych oraz szkoły ponadpodstawowe).
✅ 100% uczestników/uczestniczek oceniło webinar jako przydatny w codziennej pracy
✅ 100% zadeklarowało, że wykorzysta zaproponowane wskazówki i metody na lekcjach
Obejrzyj nagranie, zdobądź certyfikat uczestnictwa i skorzystaj z gotowych scenariuszy lekcji wraz z kartami pracy.
Zobacz również:
Poznaj prowadzące:
Katarzyna Banul-Wójcikowska
Współzałożycielka i analityczka Instytutu Strategii Żywnościowych „Grunt”. Wcześniej związana z Instytutem Spraw Publicznych jako analityczka Programu Zrównoważonego Rozwoju i Polityki Klimatycznej, koordynatorka projektów, członkini redakcji kwartalnika Trzeci Sektor. Autorka raportów i publikacji poświęconych zrównoważonemu rozwojowi. Z wykształcenia polonistka i bibliotekoznawczyni, z powołania edukatorka i badaczka, z pasji pogromczyni marnowania, entuzjastka naprawiania i zrównoważonej mody. Autorka warsztatów ekokreatywnych i certyfikowana moderatorka warsztatów Mozaika „Bio”.Promotorka odpowiedzialnej konsumpcji i gospodarki obiegu zamkniętego w @bababanul oraz zrównoważonych systemów żywnościowych w @instytut_grunt. Badaczka transformacji niskoemisyjnej, dyskursu publicznego i dezinformacji. Autorka wielu publikacji m.in. na temat dezinformacji, bezpieczeństwa żywnościowego, aktywizmu klimatycznego, społecznych wymiarów transformacji. Ekspertka ds. zrównoważonego rozwoju. Komentatorka i analityczka. Ekspertka programu “Climate Leadership” Centrum UNEP/GRID Warszawa. Członkini Zespołu ds. Edukacji Klimatycznej w Ministerstwie Edukacji. Liderka Klimatu i Środowiska wg Forbes Women (2024). Certyfikowana moderatorka warsztatów Mozaika „Bio” nt. bioróżnorodności. Promotorka zrównoważonych systemów żywnościowych w @instytut_grunt. Absolwentka Instytutu Filozofii i Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego oraz studiów podyplomowych w Collegium Civitas poświęconych społecznej odpowiedzialności biznesu.
Paulina Sobiesiak-Penszko
Doktorka socjologii, współzałożycielka i prezeska Instytutu Strategii Żywnościowych „Grunt”. Wcześniej związana z Instytutem Spraw Publicznych jako analityczka i dyrektorka Programu Zrównoważonego Rozwoju i Polityki Klimatycznej. Badaczka transformacji niskoemisyjnej, dyskursu publicznego i dezinformacji. Autorka wielu publikacji m.in. na temat dezinformacji, bezpieczeństwa żywnościowego, aktywizmu klimatycznego, społecznych wymiarów transformacji. Ekspertka ds. zrównoważonego rozwoju. Komentatorka i analityczka. Ekspertka programu “Climate Leadership” Centrum UNEP/GRID Warszawa. Członkini Zespołu ds. Edukacji Klimatycznej w Ministerstwie Edukacji. Liderka Klimatu i Środowiska wg Forbes Women (2024). Certyfikowana moderatorka warsztatów Mozaika „Bio” nt. bioróżnorodności. Promotorka zrównoważonych systemów żywnościowych w @instytut_grunt. Absolwentka Instytutu Filozofii i Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego oraz studiów podyplomowych w Collegium Civitas poświęconych społecznej odpowiedzialności biznesu.
